MENU
László Szabó (on the left) and David B. Cornstein | US Embassy

Business forum

D&T
September 4, 2018

A magyar munkaerõ rendkívüli és nagyon intelligens - jelentette ki az Egyesült Államok budapesti nagykövete egy keddi fõvárosi angol nyelvû üzleti fórumon, amelyet az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezett.

David B. Cornstein azt mondta, alacsony a társasági adó kulcsa, a kormányzat ösztönzi az üzletet.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szörnyûnek nevezte, ha egy ország energiaszükségletének 80 százalékát egyetlen másik állam fedezi. Ez egy rossz helyzet - vélekedett. Hozzátette: úgy tudja, a magyar kormányzatban is így látják. Dolgoznak azon, hogy 40 százalékot az Egyesült Államok biztosítson - közölte.

Ezzel összefüggésben úgy fogalmazott, hogy Oroszország nagyon "bomlasztó" nemzet.

A CEU ügyét David B. Cornstein érzelmi alapúnak nevezte. Úgy vélekedett, nagyon rossz lenne, ha Bécsbe költözne az egyetem, ugyanakkor azt mondta, szerinte közel van a probléma megoldása.

A nagykövet arra biztatta a jelenlévõket, hogy több üzletet kössenek az Egyesült Államokkal. Akad még tér a fejlõdésre - jegyezte meg.

Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete úgy vélekedett, hogy sok minden változott, fejlõdött a magyar-amerikai kapcsolatokban az elmúlt évben.

Megemlítette, hogy a David B. Cornstein beiktatása körüli napokban másodszorra is beszélt egymással telefonon Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök. Egyúttal megköszönte az Egyesült Államok budapesti nagykövetének támogatását.

Szabó László kijelentette, hogy sosem volt jobb a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat. A magyar export több mint 6 százalékkal, az import pedig 4 százalékkal nõtt az elõzõ negyedévben - közölte.

Elmondta, bár az Obama-adminisztráció idején akadtak nehézségek, sok szempontból szövetséges volt a két ország. Több mint ezer magyar katona harcolt misszióban Koszovó, Irak, Afganisztán területén "a jó ügy védelméért", de az Iszlám Állam ellen is küzdöttek - jelezte.

A nagykövet azt mondta, Magyarország valószínûleg elsõként segített Irak és Szíria háború utáni újjáépítésében. Kevés pénz is sokat számít, ha jól költik el - vélekedett.

Közölte: támogatják Izraelt, örömmel ünnepelték meg Washingtonban Herzl Tivadar születésnapját. (A budapesti születésû Herzl Tivadar a cionista mozgalom megalapítója, és a modern izraeli állam megálmodója.)

Magyarország - legalábbis Európában - szintén egyedülálló abban, hogy helyettes államtitkári szinten foglalkozik az üldözött keresztények védelmével - hangoztatta Szabó László.

Közölte, tavaly elég sok lényeges amerikai beruházás történt Magyarországon. A tengerentúli cégek több mint százezer munkavállalót foglalkoztatnak - fûzte hozzá.

Magyarország nagykövete bejelentette, hogy egy új innovációs központot, inkubátorházat nyitnak Washingtonban.

Felidézte: egy éve a legfontosabb céljául azt tûzte ki, hogy az amerikai LNG (cseppfolyósított földgáz) elérje Magyarországot. Ebben az ügyben több elõrelépés is történt, és remélhetõleg meg lehet majd szabadulni az orosz dominanciától a gázpiacon, ami fantasztikus lenne - mondta Szabó László.

D&T

No comment yet. Be the first!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × one =

  • Top 5 Articles


  • Articles by Date

  • Hashtags

  • © Copyright 2020 Duax Kft. –  All rights reserved.
    searchenvelope-oalign-justifytwitterfacebookfeedinstagrammoon-osunearth